student
2020-03-27

2020-03-27

Studenter vid Jönköping University hjälper äldre i COVID-19 riskgrupper

Studenter vid Jönköping University har startat volontärinitiativen Corona Solidarity Network Jönköping och Corona i Skaraborg via sociala medier. Syftet är att hjälpa personer som inte själva kan göra ärenden på grund av coronaviruset – viljan att hjälpa till är enorm.

Övre raden från vänster: Helena, John. Nedre raden från vänster: Sören, Niklas.

Corona Solidarity Network Jönköping startade den 16 mars. Fyra dagar senare hade gruppen 620 medlemmar och siffran har fortsatt att ticka uppåt.

- Vi är överväldigade över hur många som har gått med i gruppen, säger Niklas Koch, som studerar Strategic Entrepreneurship.

Det fanns redan en Corona Solidarity Network-grupp för Sverige, men Niklas Koch kom på idén att ta ned det till lokal nivå i Jönköping. Merparten medlemmar i gruppen består av studenter på Jönköping University.

- Vi har många internationella studenter i våra nätverk, säger Helena Fechner.

Hon och Sören Pongratz studerar Global Management, respektive Strategic Entrepreneurship, och kommer precis som Niklas från Tyskland. Båda två har varit med i gruppen från början. De hade gärna erbjudit samma hjälp i Tyskland, men eftersom de befinner sig i Jönköping tycker de det känns naturligt att göra en insats här.

- Vi vill vara en del av det här samhället, säger Helena Fechner.

Corona Solidarity Network Jönköping

Corona Solidarity Network beskriver sig som en mötesplats för volontärer och Jönköpingsbor i behov av hjälp. Gruppens medlemmar erbjuder sig att hjälpa personer med allt ifrån att handla mat, hämta ut mediciner eller kanske rasta hunden. De kan även ringa och prata med folk på olika språk för att bryta deras ensamhet.

Nätverket har ingen särskild målgrupp för sin verksamhet, men tänker att det framför allt är äldre personer som behöver deras hjälp. Problemet har varit att nå ut till dem. Det är där John Ahlström, studentpastor på Jönköping University, kommer in. Han kan komma i kontakt med äldre personer i Jönköping genom stadens kyrkoförsamlingar.

- Vi kommer att kunna matcha de som behöver hjälp med de som vill hjälpa till, säger John Ahlström.

Han har också hört av sig till flera pensionärsföreningar i Jönköping, för att de ska informera sina medlemmar om Corona Solidarity Network Jönköping.

John Ahlström betonar att Coronagruppen har satt igång något bra.

- Det finns ett otroligt engagemang i den här gruppen. Det sägs ibland att ungdomar inte är så engagerade i samhället, men det här visar på motsatsen och att det finns en stor vilja att göra bra saker.

Julia Krajka

Julia Krajka, som läser International Management, blev i dagarna medlem i Corona Solidarity Network Jönköping.

- Jag har inte hjälpt någon än, men skulle bli glad om jag får chansen att göra det. Det skulle kännas bra att göra något, säger hon.

Film från den första handlingen med Corona Solidarity Network Jönköping för äldre i COVID-19 risk grupp

Gruppen: Corona i Skaraborg

Joakim Trauntschnig, studerar sin sista termin på Global Management vid Jönköping University och bor i Skövde. Den 13 mars startade han gruppen Corona i Skaraborg, för att hjälpa riskgrupper i sitt närområde och övriga Skaraborg.

- Det gick långsamt i början eftersom Folkhälsomyndigheten inte hade gått ut med uppmaningen till äldre att isolera sig än. Nu har jag tillsammans med två andra volontärsgrupper i Skaraborgsregionen inlett ett samarbete med Ica Maxi i Skövde och tagit kontakt med Riksbyggen, HSB och Skövdebostäder för att sprida informationen, säger Joakim.

Joakim Trauntschnig

Grupperna marknadsför sig via sociala medier och man har ett gemensamt telefonnummer dit personer i riskgruppen kan höra av sig, dels för att få hjälp med ärenden, men ibland bara för att prata av sig.

- Vi har tillsammans med bostadsbolagen bett hyresgästföreningar och bostadsrättsföreningar om hjälp med att sätta upp posters i trappuppgångar där telefonnumret till oss finns, med uppmaningen att ta hjälp vid behov, berättar Joakim.

Flera hus har redan nu posters i trappuppgångarna och just nu inväntar han svar från fler för att sprida budskapet.

- Tjänsten är helt kostnadsfri, betalning sker efter leverans av varor och uppvisande av kvitto. Vi vill hjälpa till att hålla de äldre friska, avslutar Joakim.