Encell

Prenumerera på vårt månadsbrev:


Encell är ett nationellt kompetenscentrum för livslångt lärande, inrättat på initiativ av regeringen. Encell har stiftelsen Jönköping University som huvudman och Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) som värdorganisation.

Encell är ett av åtta nationella resurscentrum i Sverige. På nordisk nivå finns ett nätverk för vuxnas lärande, NVLlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Erasmus+länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är EU-kommissionens program för utbildningssamarbete i Europa där främjandet av ett livslångt lärande som bidrar till tillväxt och rättvisa sker genom en prioritering av åtta nyckelkompetenserPDF (pdf, 379 kB).

Ha en skön sommar!

Vi ses igen i augusti. Hör gärna av dig med tips om vad eller vem du tycker att vi borde skriva om i höst.

Photo by Mr.TinDC on Foter.com / CC BY-ND

 • Trevlig sommar!
  Nu tar vårt nyhetsflöde sommarlov och även om det fortfarande finns kvar en hel del att skriva och läsa så passar många av oss på att flytta kontoret till en somrigare plats. Ses i augusti! /Sara
  2018-06-29 10.45
 • Regeringspengar till digitalt lärande
  I takt med att allt fler tjänster digitaliseras, allt från parkering till bankärenden och vårdkontakter, lämnas en del av befolkningen utanför. Regeringen tillsätter nu medel för att "stärka kommuninvånares möjligheter att öka sin digitala kompetens och få hjälp med digitala tjänster och teknik."
  2018-06-28 08.30
 • Almedalen: Folkhögskolan funkar för personer med funktionsnedsättning
  Martin Hugo från Encell är i Almedalen på måndag och pratar om sin forskning kring hur och varför personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hittar sin plats på folkhögskolan. Det kommer att gå att följa via länk.
  2018-06-27 09.31
livslångt lärande - nyheter om vuxnas lärande

Mer om livslångt lärande

Utöver att samla nyheter om vuxnas och det livslånga lärandet i nyhetsflödet, skriver vi även egna reportage. Vi har också en mindre samling filmer och en rapportserie om livslångt lärande.

vuxnas lärande - film om vuxnas lärande

Lärande mellan generationer är ett ömsesidigt lärande som finns eller uppstår mellan två generationer. Det generationsöverskridande lärandet baserar sig på ett utbyte av information, tankar, känslor och erfarenheter ur ett livslångt perspektiv och som berikar alla parter. Läs mer.

Vuxnas lärande

I mars 2016 startade forskarna Cecilia Bjursell och Annika Engström bloggen "Collearn – collaborate & learn". Bloggen är en arena där de experimenterar och utvecklar idéer kring lärande i organisationer. 

Besök bloggen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

rapporter om livslångt lärande

Skolchefsinstitutet vänder sig till dem som är ledare för rektorer och förskolechefer i offentlig eller privat verksamhet. Syftet med institutet är att stärka skolcheferna i sitt ledarskap.

Institutet finns vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Läs merlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.