2,7 miljoner kronor för att utbilda ukrainsk
rehabiliteringspersonal

Antalet personer som drabbats av krigsskador i Ukraina är stort och detta har gjort att behovet av ortopedingenjörer i landet ökat. Hälsohögskolan (HHJ) vid Jönköping University (JU) har fått 2,7 miljoner kronor av Svenska institutet (SI) för att utbilda personal i Ukraina inom ortopedteknik.

Invasionen av Ukraina har resulterat i ett stort behov av ökade kunskaper inom ortopedteknik bland rehbiliteringspersonal. Foto: Taine Noble/Unsplash

Idag finns det inte någon utbildning i ortopedteknik i Ukraina, utan rehab personal förlitar sig ofta på samarbeten och kunskap från grannländer. Och just nu har många av de som arbetar med rehabilitering inte tillräcklig kunskap eller erfarenhet för att kunna hjälpa den ständigt hjälpsökande ukrainska befolkningen.

Avdelningen för rehabilitering (AFR) på Hälsohögskolan i Jönköping har sedan tidigare samarbetat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med tre ukrainska universitet och bistått med utbildningsmaterial, inspirationsmöten och kunskap för att visa upp hur HHJ arbetar med utbildningen.

Under våren lanserade Svenska Institutet ett nytt projektstödsprogram, SI Ukraine Cooperation Programme, som erbjuder svenska aktörer och deras samarbetspartners i Ukraina bidrag om sammanlagt 56 miljoner kronor varav HHJ beviljats 2,7 miljoner kronor. Nerrolyn Ramstrand är professor i ortopedteknik och har varit ledande i samarbetet med de ukrainska universiteten. Hon menar att bidraget från SI kommer att möjliggöra ett fortsatt stärkt samarbete men framför allt att det kan leda till att hjälpa människor i nöd.

- Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina har det skett en otänkbar ökning av antalet människor som nu är i behov av proteser, ortoser och rullstolar. Det känns fantastiskt att få detta bidrag och veta att vi har finansiering för att stödja ett långsiktigt samarbete, säger Nerrolyn.

Representanter från de ukrainska universiteten besökte Jönköping och Hälsohögskolan i slutet av november.

Olika utbildningsinitiativ

Nerrolyn Ramstrand leder det nya samverkansprojektet med de ukrainska universiteten.

Projektet kommer att bestå av personal från både Sverige och Ukraina i form av ortopedingenjörer, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Tillsammans har de planerat en rad olika utbildningsinitiativ och kommer också att ta fram kursmaterial som kan användas för att utbilda framtida yrkesverksamma i båda länderna. De ukrainska deltagarna kommer att komma till Sverige under projektet, medan en del av arbetet kommer att ske online. Dessutom är förhoppningen att de svenska deltagarna ska kunna åka till Ukraina, men det beror på utvecklingen i landet.

Projektet syftar till att utveckla den pedagogiska och kliniska kompetensen hos rehabiliteringspersonal i Ukraina så att landet kan utbilda och tillhandahålla klinisk personal för att möta det växande behovet av proteser och ortoser som har orsakats av invasionen.

- Jag hoppas att projektet bidrar till en förbättrad livskvalité för ukrainare med funktionshinder, säger Nerrolyn.

- Men det här är verkligen inte ett ensidigt projekt. Jag och mina svenska kollegor kommer att lära oss mycket av våra ukrainska kollegor som, av de mest olyckliga skäl, håller på att bli världsexperter på att hantera patienter med komplexa explosions- och krigsrelaterade skador, avslutar hon.

JU bidrar på flera håll till SI Ukraine Cooperation Programme

Forskare vid Jönköping International Business School (JIBS) är med i ett samverkansprojekt för att demokratisera den offentliga sektorn i Ukraina.

Läs mer om projektet här

2024-12-11