Öppet hus, Hälsohögskolan.

Tova Kinnander, Huskvarna, är intresserad av att läsa Socionomprogrammets på Hälsohögskolan.

Öppet hus blev en folkfest

Det kom cirka 2 000 besökare till Öppet hus på Jönköping University (JU) den 16 mars.
- JU och Jönköping International Business School (JIBS) känns som ett självklart val för mig med min bakgrund. Det internationella fokuset passar mig perfekt, säger Juan Gonzaloz, ursprungligen från Mexico men som sedan några år tillbaka bor i Jönköping.

Det rådde febril aktivitet på JU:s campus under Öppet hus. Studenter och personal tog emot och pratade utbildning med besökarna. Cirka 1 500 tog del av de 50 informationspassen om fackhögskolornas olika program och studentföreningar delade med sig av studentlivet på JU och om hur det är att bo i Jönköping. Det hölls föreläsningar, förevisningar och JU Solar Team berättade om sina framgångar i Bridgestone World Solar Challenge i Australien från i höstas.

Öppet hus, HLK.

Det var mycket folk vid montrarna, som här vid Högskolan för lärande och kommunikation.

För Jönköping International Business School (JIBS) fick årets Öppet hus ett något annat upplägg än tidigare. För att ge besökarna djupare insikt i vad som gör JIBS unikt öppnades större delar av skolan upp. Vid sidan av information om själva utbildningsutbudet kunde man besöka utbildningssalar och få en inblick i studentlivet då JIBS studentförening, JIBS Student Association (JSA), med sina aktivitetskommittéer visade upp sina olika projekt.

"Ingen anledning att söka något annat"

JIBS är Sveriges mest internationella handelshögskola och att detta är något som tilltalar många blivande studenter var tydligt och något som gladde Anna Blombäck, Associate Dean of Education på JIBS.

Det känns fantastiskt roligt att se att vår internationella profil fortfarande har extremt stark dragningskraft. Det i kombination med våra rankingar och ackrediteringar attraherar studenter från alla håll. Här får man en internationell upplevelse och praktisk erfarenhet i kombination med högkvalitativ utbildning, säger Anna Blombäck.

Kristina Kristof och Roberto Ianni läser båda sista året på Ekonomiprogrammet på Thorén Business School i Jönköping. Roberto funderar på att ta ett sabbatsår innan han söker till Civilekonomprogrammet eller International Management men för Kristina är valet redan gjort.
– Jag har bara ett alternativ inför min ansökan och det är International Management på JIBS. Med tanke på att det är en av Europas bästa handelshögskolor och då programmet är precis vad jag letar efter finns det ingen anledning att söka något annat, säger Kristina Kristof.

Öppet hus, JIBS

Kristina Kristof säger att hon bara har ett alternativ inför sin ansökan, International Management på JIBS. Roberto Ianni funderar på att ta ett sabbatsår innan han söker till Civilekonomprogrammet eller International Management på JIBS.

Även om fokus för dagen låg på bachelorutbildningar hade flera av besökarna kommit för att få veta mer om masterutbildningarna. Juan Gonzaloz kommer från Mexico men bor sedan några år tillbaka i Jönköping. Han fick höra mycket positivt om Sverige av en kollega på den bank han arbetade på i Mexiko och beslutade sig för att flytta hit.

– Jag har aldrig ångrat det beslutet. Nu känner jag att jag vill bygga på min bachelorutbildning med en master. Jag har kommit hit idag för att få veta mer om Applied Economics and Data Analysis och Digital Business, säger Juan Gonzaloz.

Öppet hus, JIBS.

Det internationella fokuset på JIBS passar Juan Gonzaloz perfekt.

Hört bra saker om JU och HLK

Intresset för Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) var stort. I den stora entrén kunde besökarna prata med studenter från alla programmen, flera studentföreningar, Studentkåren och studievägledare. Skolans föreläsningssalar fylldes av nyfikna ungdomar som fick information om de olika programmen. Besökarna kunde också ta en fika samtidigt som de lyssnade på kortare populärvetenskapliga föreläsningar.

Calle Johansson från Eksjö har hört bra saker om både JU och HLK.

– Jag känner några som pluggar här som tycker det är jättebra, både studentlivet och utbildningarna de går på. Jag funderar på HR, men har inte riktigt bestämt mig ännu. Jag kanske jobbar ett år först, säger han.

Fyra timmars bilresa

Hassan Noumeny, Säffle, och Suzan Idris, Åmål, gjorde en fyra timmar lång bilresa för att komma till Öppet hus på Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH).
– Jönköping är en bra studentstad och jag har massor av kompisar här. Jag älskar datorer och har alltid drömt om att jobba med det, så jag vill plugga till civilingenjör i datateknik på JTH. Jag gillar den internationella atmosfären på campus och det vore spännande att läsa här, säger Hassan Noumeny.

Flera besökare berättade att de träffade kompisar på Öppet hus som liksom dem själva planerar att läsa på JTH, efter att ha hört bra saker om skolan och dess studentliv. Även Elwira Pettersson från Skövde har flera kompisar som har studerat eller studerar på JTH, som rekommenderar henne att läsa där. Hon deltog i informationspasset om Byggnadsutformning med arkitektur på JTH, vilket gjorde henne mer övertygad om att det är rätt program för henne.

– Jag gillar blandningen av teori och praktik, så det kommer passa mig bra. Det känns inspirerande, säger Elwira Pettersson.

Hennes yngre syster Selma Pettersson, som går första året på gymnasiet, var också med på Öppet hus.

– Det jag har hört om JTH låter väldigt intressant. Man erbjuds väldigt stora möjligheter här, som att studera utomlands och att man har nära kontakt med näringslivet, så jag har fått väldigt bra intryck av JTH, säger hon.

"Många jobbmöjligheter efter examen"

Tova Kinnander från Huskvarna är intresserad av människors sociala samspel, psykologi och juridik och var på Socionomprogrammets informationspass på Hälsohögskolan (HHJ).
– Jag pratade med några studenter som går utbildningen och de sa att det finns många jobbmöjligheter efter examen. Skolan ligger verkligen fint och det är nära till allt i Jönköping. Sedan ska studentlivet vara väldigt bra här, säger Tova Kinnander.

Ella Olsson Nyman från Tidaholm är inne på att läsa Sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan, som från och med höstterminen 2024 även ges på studieorterna Eksjö och Värnamo.
– Jag är intresserad av omvårdnad, medicin och sjukvård och lockas av att man kan plugga utomlands. Campus finns mitt i stan och Jönköping är en trevlig stad som ligger fint vid vattnet, säger Ella.

Hon fick bra intryck av Hälsohögskolan och tycker det var värdefullt att få prata med nuvarande studenter på sjuksköterskeprogrammet.
– De är i ungefär samma ålder som mig själv och vet precis hur det är att läsa utbildningen, säger hon.

Foik vid montrarna.

Många hade frågor om JU:s utbildningar, som här på Högskolan för lärande och kommunikation.

"Genuint stolta över sitt lärosäte"

Måns Svensson som i april tillträder som ny rektor för Jönköping University var under Öppet hus runt på lärosätets fackhögskolor och pratade med alla studenter och all personal han kom åt.

– Jag är verkligt imponerad av studenternas engagemang, inte bara för den här dagen, utan när de beskriver sin studentmiljö och berättar varför de har valt att plugga här. De är genuint stolta över sitt lärosäte och det är roligt att se. Det är fantastiskt roligt att även träffa mina blivande medarbetare på JU, som är här och engagerar sig på Öppet hus och lockar studenter till verksamheten. De är väldigt kunniga och beskriver sin verksamhet på ett bra sätt, säger Måns Svensson.

Han tyckte det var gott om folk på Öppet hus och nämnde att det ofta bildades klungor vid programmontrarna. Han tror överhuvud taget det är viktigt att lärosäten öppnar upp sig och kommunicerar med sin omgivning och han tycker att JU gör det på ett väldigt bra sätt.

Öppet hus, Hälsohögskolan. Nye rektorn Måns Svensson och hans fru

JU:s tillträdande rektor Måns Svensson besökte Öppet hus tillsammans med sin fru Lupita.

Öppet hus, JTH.

Systrarna Selma och Elwira Pettersson (mitten) fick bra intryck från JTH med sig hem till Skövde.

Öppet hus.

Ella Olsson-Nyman (till vänster) är intresserad av Sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan, medan hennes kompis Nora Pettersson är mer inne på att plugga HR eller kommunikation på Högskolan för lärande och kommunikation.

Öppet hus, HLK.

Många samlades i entréhallen till Högskolan för lärande och kommunikation.

2024-03-18