Studenter tolkar pinnstolen på möbelmässan

Studenter på möbelmässan i Stockholm.

25 studenter från Tekniska Högskolan vid Jönköping University ställer ut fem tolknnigar av pinnstolen på Stockholm Furniture Fair.

25 studenter från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) tolkar pinnstolen på Stockholm Furniture Fair 6-10 februari.

- Det är väldigt svårt att uppfinna pinnstolen på nytt, men jag tycker vi har lyckats med det, säger JTH-studenten och projektledaren Vesna Paun.

Deras stolar gjorde intryck på bland annat välkände arkitekten Gert Wingårdh.

Studenter på möbelmässan.

JTH-studenten Jennifer Holm tillsammans med en mässbesökare i pinnsoffan Halo, som hon varit med och byggt och som stjärnartiktenten Gert Wingårdh fattade tycke för.

Studenterna läser andra året av JTH-programmet Produktutveckling med möbeldesign, som är förlagd till Träcentrum i Nässjö. De har gruppvis gjort fem tolkningar av pinnstolen, som de ställer ut på Stockholm Furniture Fair. De har jobbat med stolarna sedan slutet av oktober och Vesna Paun tycker att alla grupper har lyckats väldigt bra med uppgiften. Hon nämner nytänkande inslag som hexagonformade ben, metalldelar och fårskinn på några av stolarna. Hennes grupp har gjort en tresitsig pinnstolssoffa i alm, som de vill att folk ska känna och uppleva något speciellt för.

- Vi ville skapa något som inte bara möter funktionella behov, utan som väcker uppmärksamhet och bidrar till en estetisk och sensorisk upplevelse, säger Vesna Paun.

Besök av Gert Wingårdh

Vesna och hennes klasskamrater tycker det är roligt att möta branschfolk på Stockholm Furniture Fair och höra vad de tycker om deras pinnstolar.

- Det är väldigt givande att få den responsen och förklara hur vi har tänkt när vi tillverkade stolarna. Gert Wingårdh kom fram till vår monter och sa att vi hade gjort ett bra jobb. Han tyckte att massivt trä var en tydlig trend på årets mässa och så var fallet även för våra stolar. Det var väldigt häftigt att möta honom och möbelmässan är en bra plats att knyta nya kontakter på, säger Vesna Paun.

Hennes klasskamrat Neliah Saadat ser det som en stor lärdom att delta på mässan och ta del av all kreativitet och skaparglädje som finns där.

- Monokromt är definitivt en trend i år och mycket färg!, säger hon.

Även Milano Design Week

Victor Strandgren, programansvarig, berättar att de har ett spännande koncept på möbelmässan som innefattar en stor, välvd vägg där all information och grafik visas som en ljusanimering.

- Vi hoppas att detta ska visa våra kreativa studenters förmåga både vad det gäller koncept och idé samt praktiskt och digitalt skapande, säger han.

Flera av JTH-studenterna kommer även att ställa ut pinnstolarna på Superdesign Show 2024 under Milano Design Week i april.

- Det ska bli jätteroligt! Det är väldigt stort och jag trodde knappt det skulle bli av, men Victor (Strandgren) löste det, säger Vesna Paun.

Läs mer om Stockholm Furniture Fair här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se fler bilder av studenternas pinnstolar och pinnsoffor här Öppnas i nytt fönster.

Läs mer om JTH-programmet produktutveckling med möbeldesign här Öppnas i nytt fönster.

Studenter på möbelmässan.

JTH-studenternas monter i blickfånget.

JTH-studenter på Stockholm Furniture Fair.

JTH-studenterna Vesna Paun och Abdallah Alsafadi vid sin monter.

2024-02-08