Gymnasieelever välkomnades till mässa på JU

Tisdagen den 6 februari bjöd Jönköping University (JU) in cirka 2 000 gymnasieelever till Framtidsmässan i Campus Arena. Mässan är till för att inspirera och informera ungdomar om framtidsmöjligheterna som finns både i Jönköping och runt om i Sverige.

Framtidsmässan arrangeras varje år på JU och syftar till att ge gymnasieelever en inblick i vad det finns för olika vägar att gå efter tre år på gymnasiet. I år hade mässan 38 olika montrar bemannade av bland annat olika högskolor och universitet, Försvarsmakten, arbetsförmedlingen, Region Jönköpings län samt yrkes- och folkhögskolor.

Se filmen om hur Framtidsmässan såg ut nedan.

En av besökarna på Framtidsmässan

Linus Häggmo Grahn

Linus Häggmo Grahn går sista året på Sandagymnasiet i Huskvarna och var glad att han tagit sig tid att närvara på mässan. Han har planer på att mönstra inom militären efter gymnasiet, så Försvarsmaktens monter lockade.

—Jag tycker det är bra att man får chansen att ställa de frågor man har om olika utbildningar till folk med erfarenhet. Man får inte alla svar på nätet, säger Linus.

En av besökarna på Framtidsmässan

Elsa Kramer planerar att studera till civilingenjör i framtiden.

Elsa Kramer går på Per Brahegymnasiet i Jönköping och passade på att ta reda mer om civilingenjörsutbildningarna som finns, både på JU och vid andra lärosäten i Sverige.

—Det finns ett så brett utbud av olika utbildningar, så jag tycker att en sån här sak gör att man får lite mer insikt i vad man faktiskt vill göra efter gymnasiet, säger Elsa.

Speakers Corner

I ett av hörnen inne på mässan fann besökarna Speakers Corner där några av utställarna fick fem minuter vardera på scen och hade möjligheten att prata lite mer utförligt om sin verksamhet och vad de kunde erbjuda besökarna.

Ellinore Sånge, rekryteringskoordinator vid Försvarsmakten, var en av talarna vid Speakers Corner och hon tyckte att talarhörnan bidrog med det där lilla extra.

—När vi fick erbjudandet att få en plats här i Speakers Corner var vi snabba med att svara ja. Det var ett uppskattat inslag, både från vår sida och förhoppningsvis även besökarnas, säger Ellinore.

Det hölls även rundvandringar och informationspass under dagen där studenter från JU:s fyra fackhögskolor och yrkeshögskolan pratade om de olika utbildningar och livet som student.

2024-02-07