JU-studenter lyser upp Nobelprismuseet

JTH-studenter i Stockholm.

Ljusfestivalen Nobel Week Lights pågår 2-10 december i Stockholm och bland deltagarna finns studenter från Tekniska Högskolan vid Jönköping University. Här syns delar av deras utställning på Nobelprismuseets innergård i Gamla stan.

Elva studenter från programmet ljusdesign och belysningsteknik på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) lyser upp Nobelprismuseets innergård i Stockholm under ljusfestivalen Nobel Week Lights, 2-10 december.

JTH-studenter.

JTH-studenterna som medverkar i Nobel Week Lights består av: Alaa Al-Faris, Rebecka Azizova, Philip Borgernes, Oscar Grendel, Jennifer Larsson, Johanna Nordin Hellman, Emelie Österberg, Alwa Pettersson, Nora Rosendahl, Yaman Zaidan och Danny Zomaya (ej med på bilden).

- Det är jätteroligt och en stor möjlighet för oss att få visa upp vad vi lärt oss under vår utbildning. Vi har lagt ned mycket tid på att skapa något unikt och vi erbjuder besökarna en upplevelse utöver det vanliga, säger Rebecka Azizova, en av studenterna.

Nobel Week Lights bjuder in internationella och lokala konstnärer, designers och studenter som skapar ljuskonstverk inspirerade av Nobelpriset och Nobelpristagare. Festivalen hölls första gången 2020 när Nobelfesten ställdes in på grund av coronapandemin och har nu blivit ett årligt återkommande inslag under Nobelveckan.

Samarbete med Kungliga Musikhögskolan

I år visas 17 ljusutställningar på platser och byggnader runt om i Stockholm, som Sergels torg, Stadshuset och Storkyrkan. JTH-studenterna, som går sista året av sin utbildning, tolkar Nobelpristagaren i fysiologi eller medicin 2016 Yoshinori Ohsumi, för hans forskning om autofagi hos jäst. Utställningen görs i samarbete med Kungliga Musikhögskolan, som bidrar med ljudbilder. Autofagi betyder ”självätande” och är en process där celler aktivt bryts ner och återvinner komponenter av sig själva för nya ändamål.

- Vi har utgått från temat svamp och tagit fram flera konstruktioner som kretsar kring det. Vi har tagit vara på platsens utformning och bland annat jobbat med mycel, den vegetativa delen hos svampar som vanligtvis växer under jorden, vilket syns i en av våra installationer, säger Rebecka Azizova.

”Hektiskt, roligt och hedersamt”

Johan Röklander och Mikael Pettersson, lärare på ljusdesign och belysningsteknikprogrammet på JTH, har varit med i Stockholm och handlett studenterna i deras arbete med utställningen.

- Det är hektiskt, men roligt och hedersamt att vi får vara med här i år igen. Det här är en bra möjlighet att öva i skarpt läge på exempelvis programmering av ljusstyrning och installationssäkerhet. Sedan är det kul för studenterna att kunna skapa något för sina framtida cv:s och visa på vad de har gjort rent praktiskt, säger Johan Röklander.

Han tycker det är spännande att göra en konstnärlig tolkning av ett vetenskapligt pris, men påpekar samtidigt att utställningarna är till för publiken och att de hoppas kunna sprida både glädje och nyfikenhet med sitt bidrag.

- Det är en enorm energiboost att visa upp något för 200 000 besökare och många kommenterar och delar bilder om vår utställning på sociala medier. Det ger bra reklam för både Tekniska Högskolan, studenterna själva och vår utbildning. Vi bygger också tätare kontakt med många företag som lånar ut utrusning, kommer med kunskap eller går in som sponsorer till utställningen, avslutar Johan.

Läs mer och se bilder från Nobel Week Lights 2023 här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om programmet ljusdesign och belysningsteknik här Öppnas i nytt fönster.

2023-12-05