Barnbarn till Sveriges första kvinnliga ingenjör besökte VERA-dagen

VERA-dagen 2023.

Gunilla Resare, barnbarn till Sveriges första kvinnliga ingenjör, står här omgiven av teknikintresserade tjejer på VERA-dagen i Science Park Towers.

Gunilla Resare, barnbarn till Sveriges första kvinnliga ingenjör Vera Sandberg, gästade VERA-dagen, som anordnas av Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) för att få fler tjejer och kvinnor intresserade av teknik.

VERA-dagen 2023.

Bilden som Gunilla Resare visar här är från 50-årsjubileet med Vera Sandberg och hennes kursakamrater på Chalmers. Då var Vera Sandberg 72 år.

- Jätteroligt att få komma hit och berätta om Vera och inspirera unga tjejer till att välja en ingenjörsutbildning, säger Gunilla Resare.

Ett 30-tal tjejer i gymnasieåldern kom till VERA-dagen som hölls på JTH och Science Park Towers i Jönköping den 29 november. De fick lyssna till och träffa unga kvinnor som antingen läser till eller jobbar som ingenjörer. Eleverna deltog även i rundvandringar på JTH och Science Park och besökte företagen Coloreel och Fagerhult.

"Näringslivet ropar efter ingenjörer"

Gunilla Resare, som har skrivit boken ”Vera Sandberg – Sveriges första kvinnliga ingenjör”, tyckte det var stimulerande att få möta unga teknikintresserade tjejer. Hon betonade att det behövs många både kvinnliga och manliga ingenjörer för att möta framtidens utmaningar, men att många teknikbolag speciellt efterfrågar tjejer och kvinnor.

Efter att ha klarat av ett särskilt matematikprov som ingen av hennes manliga kursare behövde göra, började Vera Sandberg på Chalmers 1914 som enda kvinna bland 500 män. Tre år senare tog hon examen som landets första kvinnliga ingenjör.

"Varför inte en kvinna?"

- Hon var ganska avslappnad till hennes val av yrke och frågade sig varför inte en kvinna skulle kunna slå sig in på ingenjörsbanan. Hon pluggade och jobbade hårt och såg ett stort värde i samarbeten. Det är jätteroligt att Vera har blivit en symbol och inspirationskälla för många kvinnor, men under min uppväxt var hon ”bara” en fantastisk farmor för mig, säger Gunilla Resare.

Hon berättar att Vera Sandberg var inspirerad av familjens pappersbruk och att det ledde till att hon blev ingenjör. Gunilla Resare beskriver sin farmor som nyfiken, faktaorienerad och väldigt intresserad av vetenskap. Hon tyckte det var roligt att experimentera och hitta lösningar samt hade en stark tro på livslångt lärande.

"Hade hade blivit glad och kanske lite generad"

Vad hade då Vera Sandberg själv tyckt om VERA-dagen?

- Hon hade blivit glad och kanske lite generad. Hon var ganska blygsam och hade säkert tyckt att det var för mycket fokus på henne som person, säger Gunilla Resare och skrattar.

Ida Hellqvist och Desiré Åberg, som läser naturvetenskapsprogrammet på Brinellgymnasiet i Nässjö, tyckte det var givande att delta på VERA-dagen och intressant att höra Gunilla Resare berättelser om Vera Sandberg.

- Det var häftigt och väldigt modigt gjort av henne att hon tog steget och blev den första kvinnliga ingenjören. Man blir inspirerad av det, säger Ida Hellqvist.

Båda kan tänka sig att läsa på JTH och tycker det är bra att VERA-dagen uppmärksammar behovet av fler tjejer och kvinnor inom teknikbranschen.

2023-11-30