Invigning av regionens hetaste mötesplats

Invigningen av Science Park Towers.

Agneta Marell var en av talarna under invigningen av Science Park Towers i Jönköping.

Fredagen den 25 augusti hölls den storslagna invigningen av Science Park Towers i Jönköping. Ungefär 1500 besökare tog chansen att ta del av festligheterna och få se insidan av Jönköpings hetaste och mest innovativa mötesplats. Tekniska Högskolan vid Jönköping University har lokaler i byggnaden och tillsammans med entreprenörer och företag bidrar de till regionens fortsatta framgång och samverkar för att höja entreprenörsnivån i Sveriges kanske mest entreprenöriella region.

När Science Park Towers slog upp portarna för att visa sina nya fräscha lokaler i Jönköping kom 1500 förväntansfulla besökare som ville utforska de elva våningsplanen med moderna mötesrum och kontorslokaler där även Tekniska Högskolan (JTH) har flexibla lokaler för olika ändamål.

– Den unika mötesplatsen i Science Park Towers ger oss förutsättningar att förstärka samarbetet mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Vi kommer stå bättre rustade för att möta framtidens utmaningar, sa Agneta Marell, rektor vid Jönköping University (JU), som var en av invigningstalarna under dagen.

Hon pratade i sitt tal om internationalisering, samverkan, kompetensförsörjning och entreprenörskap och hur JU bättre kommer kunna bidra till att stärka regionens konkurrenskraft med nytänkande och kreativitet. Med Science Park som en brygga mellan akademi och näringsliv blir det lättare för studenter att förverkliga sina idéer och skapa verklig förändring.

– Förra året strömmade närmare 850 idéer genom Science Park, varav 250 av de idéerna kom från JU:s studenter. Nästan 50 nya företag varje år i Sverige av JU-studenter. Utöver företagen i Sverige startar studenter dessutom företag i sina hemländer. Allt detta är något att vara riktigt stolt över, sa Agneta Marell.

Invigningsdagen innehöll tal och bandknytning samt ett gediget program med bland annat föreläsningar, trendspaningar, AI-lab, digitala interaktiva konstverk, film om hållbarhet, tävlingar, quiz och inte minst en spektakulär utsikt från plan elva över vackra Jönköping. Ett besök i den nyöppnade restaurangen Nivå var också något som lockade många. JTH bjöd på en framtidsutställning i sina lokaler i Science Park Towers och visade bland annat en film om den spektakulära solbilen och JTH:s interaktiva service-robot serverade dryck till besökarna, vilket var väldigt uppskattat!

Ingrid Wadskog, vd för JTH

Ingrid Wadskog, vd för JTH

– Det känns fantastiskt roligt att vi får vara en del av Science Park Towers! Vi kommer att ha flexibla lokaler som kan användas både till undervisning, laborationer, utställningar, forskning och andra events. Med det hoppas vi kunna skapa många intressanta möten och nya samarbeten mellan studenter, forskare och näringsliv, säger Ingrid Wadskog, vd på JTH.

Om Science Park
Science Park Jönköping AB ägs av Jönköping University (JU) och Jönköpings kommun och har som grundläggande målsättning att skapa fler entreprenörer, fler växande företag och ett starkt regionalt innovationssystem. Science Park Towers är resultatet av en vision att skapa landets ledande och mest välkomnande mötesplats för hållbart entreprenörskap och innovation som verkligen gör skillnad. För att skapa förutsättningarna för detta behövde det tidigare Science Park House kompletteras med större och öppna ytor som kan fungera som ett vardagsrum där näringsliv, entreprenörer och akademi kan mötas. Slutresultatet blev ett fantastiskt bygge på 13 000 kvadratmeter fördelade i fyra torn i olika höjder.

Bakgrund
Fröet till det som idag är Science Park såddes via projektet Creative Center som startades redan 1998 på Jönköping International Business School (JIBS). Bakom idén stod ett par visionära ekonomistudenter som såg att det var fler än de själva som hade företagsidéer de ville göra verklighet av i form av nya bolag. De såg också ett behov av att skapa en ny generation företagsamhet som byggde på kunskap och nätverk kring JU. Redan det första året var projektet med och startade ett 15-tal nya företag.

Med ambitionen att skapa en gemensam utvecklingsplats för dessa nya företag togs beslutet att komplettera med en Science Parkmiljö i nära anslutning till högskolan. Invigningen hölls 2001 och idag är det ca 900 personer, fördelat på ca 120 företag, som har sina kontor i Science Parks kreativa företagsmiljö i Science Park House och Science Park Towers.

Science Park erbjuder också stöd till forskare, forskargrupper och anställda på JU för att den kunskap som finns vid högskolan ska ha rätt förutsättningar att komma ut i arbetslivet och därmed komma samhället till nytta.

Läs mer om studenternas egenbyggda solcellsbil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Se mer bilder från invigningen i bildspelet nedan:

2023-08-28