Logistik i fokus på konferens - "Överträffade mina höga förväntningar"
Cirka 190 personer kom till Plan-konferensen om logistik vid Jönköping University (JU) den 25-26 april.
- Jag hade höga förväntningar på årets konferens för jag tycker vi fick ihop ett jättebra program, men de överträffades, säger Christina Broms, ordförande för kompetensnätverket Plan, som anordnade konferensen tillsammans med Tekniska Högskolan (JTH) vid JU.
Plan-konferensen hålls varje år för personer inom näringslivet och akademin som jobbar med, undervisar i eller forskar inom logistik.
- Oavsett om du jobbar på Ica eller Scania med logistik ställs du inför ganska likartade utmaningar och den här konferensen är en mötesplats för likasinnade att nätverka på och där vi lyfter ny forskning och aktuella frågor, säger Christina Broms.
Studiebesök på Jönköpingsföretag
Deltagarna besökte ett antal företag i Jönköpingsregionen som gick igenom hur de jobbar med logistik och även tog upp saker som kanske inte fungerar så bra.
- Många inom logistikbranschen är öppna och bra på att dela med sig om sina verkamheter. Jag tror det handlar om att vi inte är konkurrenter, utan alla har att vinna på att logistiken utvecklas och går framåt. Är man bara lyhörd och nyfiken kan man lära sig jättemycket på de här besöken, säger Christina Broms.
Plankonferensen består även av ett antal föreläsningar och Christina Broms tycker att samtliga talare var kanonbra. En av dem var Hanna Bevenby Broman, logistikchef för IKEA Sverige, som dessutom har en examen från logistik och ledningsprogrammet på JTH.
Balansen mellan kundvärde och företagsvärde
- IKEA bygger till stor del på logistik och supply chain, men vi behöver liksom alla företag ställa om för att möta framtiden. En jättestor omställning för oss var att gå från centrala kunddistributioner till att nyttja våra varuhus som distributionsenheter, säger Hanna Bevenby Broman.
Hon tar med sig många nya intryck och inspireras av att hon kunde relatera till allt innehåll, trots att det kom från vitt skilda företag och branscher.
- Det är lätt att när man jobbar på ett stort bolag som IKEA att man är inne i sin bubbla och inte riktigt har tid till att gräva i det som händer där utanför. Vi tar inspiration från andra hela tiden, men ska man få något att fungera i 31 länder är det inte alltid enkelt att göra snabba implementeringar.
Logistikens betydelse i kriget i Ukraina
Per Skoglund, avdelningschef på Försvarshögskolan och lektor i logistik pratade om logistiken och försörjningskedjornas betydelse i Ukraina. Han framhåller att bristande logistik och därmed brist på resurser var en stor anledning till att Rysslands inledande offensiv i Ukraina kom av sig.
- De ryska soldaterna fick inte tillräckligt mycket mat, vatten eller utrustning i inledningen av kriget och tappade därför både moralen och stridsförmågan. Rysslands militära logistik utgår från kommandostyrning och centralstyrd verksamhet medan den Ukrainska principen bygger på initiativkraft hos den enskilda soldaten. Ryssland är kvar i gamla processer kopplade till landets kultur och hur den ryska staten är uppbygd med en liten koncentrerad maktelit och viss form av maffiastruktur, säger Per Skoglund.
De stora utmaningarna för Ukraina
De stora logistiska utmaningarna för Ukraina är enligt Per Skoglund att man i och med stödet från väst behöver lära sig många tekniska system och integrera dem med varandra för att skapa större förband. Systemen måste även underhållas och Per Skoglund uppskattar det till 200-300 000 reservdelar som ska hanteras i fält. Han konstaterar att Ukraina har lyckats bättre än Ryssland med att påverka det andra landets logistik och att Ryssland därför attackerar Ukrainas civila infrastruktur.
- Utan el, fungerande järnvägssystem och med sönderbombade vägar blir det mycket svårare för Ukraina att upprätthålla en god logistik.
Bekräftelse på att vi gör rätt saker
Nina Edh Mirzaei, programansvarig för Supply Chain Operations Management på JTH samt värd och medorganisatör till Plan-konferensen, tycker det är ett roligt och spännande event att samlas på.
- Det ger olika perspektiv på liknande frågor och du får många intryck på kort tid, säger hon.
Något hon tar med sig från konferensen är att samverkansforskningen på JU och JTH ligger i linje med industrins utmaningar.
- Det är en skön bekräftelse på att vi gör rätt saker. Jag har fått flera nya kontaktytor och spår bara i närområdet på de här dagarna och om det behövs kan vi även fungera som en samverkanslänk mellan företag, säger hon.
Läs mer om Plan och Plan-konferensen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Universitetslektor produktionssystem
- Tekniska Högskolan
- nina.edh.mirzaei@ju.se
- +46 36-10 1635