Teknikelever tävlade i solbilsrace

Måndag den 17 oktober gick Solbilsracet av stapeln på bilfirman Atteviks som en del av Klimatveckan. Teknikelever från länets gymnasieskolor bjöds in för att tävla med sina bilar i kategorierna Snabbhet, Design samt Innovation.

Klimatveckan pågår mellan den 17 – 23 oktober i Jönköpings län med en mängd olika aktiviteter för att ge ökad kunskap och inspiration kring omställningen till ett klimatsmart samhälle. En återkommande aktivitet under Klimatveckan är Solbilsracet, som leds av Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University och EU-projektet MOST, där UPPtech också deltar.

Flera gymnasieskolor i länet har detta som en kurs och elever som läser teknik bjuds in till tävlingen. Bilarna som eleverna bygger får vara max 15 centimeter breda och ska drivas av batterier som laddas upp av solceller.

Snabbhetstävlingen avgjordes på en 10 meter lång bana, i designtävlingen fick alla rösta på sin favorit och innovationspriset avgjordes av en jury efter att eleverna fått berätta om sina bilbyggen.

Juryn bestod av representanter från Atteviks, JU Solar Team, Ung Företagsamhet samt Solbilracets projektledare Jesper Boesen. Juryn delade också ut ett vandringspris som gick till det teamet som lyckades bästa i deltävlingarna.

 Förutom att sitta med i juryn visade JU Solar Team upp delar av sin solbil i full storlek och svarade på frågor från eleverna. De bygger solbilen själva och tävlar nästa år i Bridgestone World Solar Challenge i Australien.

Det var god stämning på tävlingen och allra gladast var nog laget med Filip Andersson, Jesper Johansson och Mohammed Al Daabais från Aleholmsskolan i Sävsjö, som vann både snabbhetspriset och vandringspriset med sin bil som de passande nog har döpt till Turbo-bilen.

 Det har varit en jätterolig dag och kul att vi vann så mycket. Det var ganska jämnt i snabbhetstävlingen, men vår bil gick väldigt rakt, det var nog därför vi vann. Vi byggde bilen innan sommarlovet, men det har blivit en del jobb med den även utanför skolan. Bilens chassi har vi 3D-printat hemma, säger de.

Filip Andersson, Jesper Johansson och Mohammed Al Daabais från Aleholmsskolan i Sävsjö

Filip Andersson, Jesper Johansson och Mohammed Al Daabais från Aleholmsskolan i Sävsjö vann både snabbhetstävlingen och vandringspriset.

Jesper Boesen, samverkanschef på Högskolan för lärande och kommunikation och projektledare för andra året av Solbilsracet, är nöjd med eventet.

– Det är fantastiskt att se entusiasmen och engagemanget från eleverna. Jag tror att sådana här evenemang är viktiga av flera anledningar. Det handlar om äkta lärglädje där eleverna har roligt och får lära sig om solceller och miljön, säger han.

2022-10-20