Fem dagars hållbarhetsfestival vid Jönköping University

Jönköping University Sustainability Network och Students for Sustainable Action på Jönköping University.

Hållbarhetsfestivalen anordnas av Jönköping University Sustainability Network (stående), här tillsammans med Students for Sustainable Action (sittande).

Den 27 september-1 oktober anordnas hållbarhetsfestivalen Jönköping University Sustainability Festival. Årets tema är hur högre utbildning kan spela en kritisk roll för att hjälpa till vid övergången till mer hållbara samhällen.

Huvudsyftet med hållbarhetsfestivalen är att nätverka om hur man kan påskynda en övergång mot en mer hållbar framtid. Hållbarhet är en viktig del av Jönköping Universitys (JU) strategiarbete och festivalen är årligt återkommande.

– Att bidra till en hållbar framtid är viktigt för Jönköping University och en av våra fem strategier. JU Sustainability Festival är ett fantastiskt evenemang som visar hur vi bidrar till ett inspirerande campus, säger Agneta Marell, rektor vid Jönköping University.

En fullspäckad vecka

Festivalen startar måndag den 27 september med ett digitalt panelsamtal där diskussionen kommer kretsa kring vad lärosäten kan göra för att accelerera arbetet inom hållbar utveckling. Varje dag under hållbarhetsveckan hålls digitala lunchwebbinarier på temat hållbarhet med experter inom exempelvis FN:s Agenda 2030, ett hållbart campus, hållbara byggnader och utomhusmiljöer, antirasism inom akademien och nedbrytningen av ekosystemet.

Studenter som läser Internationellt arbete – inriktning globala studier på Högskolan för lärande och kommunikation vid JU anordnar digitala samtal där bland annat den svenska biståndsorganisationen IM (Individuell Människohjälp) kommer berätta om sitt följeslagar-program i Palestina.

Webbinarierna och onlinesamtalen är gratis, öppna för alla och kräver ingen registrering.

Vybild över Jönköping University med en bild av Agenda 2030 i förgrunden.

Hållbarhet är en viktig del av Jönköping Universitys strategiarbete och huvudsyftet med hållbarhetsfestivalen är att nätverka om hur man kan påskynda en övergång mot en mer hållbar framtid.

Bild av Guénola Nonet, ordförande för JU Sustainability Network.

Guénola Nonet, ordförande för JU Sustainability Network.

Innovation Race engagerar företagare

Under de första dagarna av hållbarhetsfestivalen anordnas Innovation Race där cirka 200 JU-studenter tar fram förslag på hur små och medelstora företag i regionen kan påskynda övergången till bättre hållbarhet. De coachas av experter under ett dygn och presenterar sedan sina idéer för företagen och en jury, som utser en vinnare. Innovation Race anordnas för tredje året i samarbete med Science Park Jönköping.

Guénola Nonet, ordförande för JU Sustainability Network som arrangerar hållbarhetsfestivalen, menar att företagen har mycket att vinna på att delta i Innovation Race.

– Det är en unik chans för företagen att nätverka med JU:s studenter och minska sina koldioxidavtryck. Huvudsyftet med hållbarhetsfestivalen är ju att nätverka om hur man kan påskynda en övergång mot en mer hållbar framtid. JU och andra lärosäten är viktiga inspirationskällor till att nå det målet och bli en del av lösningen, säger Guénola Nonet, som även sitter med i juryn under Innovation Race.

Fruktsafari och vegansk grillkväll

Några andra programpunkter som äger rum fysiskt och som även är nyheter för i år är ett fruktsafari på Rudenstams bär och frukt i Huskvarna och en vegansk grillkväll vid Kvarteret Ödlan i Jönköping med SSA (Students for Sustainable Action).

Hela programmet till JU Sustainability Festival hittar du via den här länken

2021-09-21