Kombinationstjänst ökar kunskapsutbyte och samverkan mellan Jönköping University och Region Jönköpings län

Jönköping University (JU) arbetar just nu med en ansökan till regeringen om att starta ett nytt forskarutbildningsområde. Som ett led i det arbetet får Peter Blomstrand, läkare i klinisk fysiologi en kombinationstjänst med förordnande som biträdande professor i klinisk behandlingsvetenskap vid Hälsohögskolan, JU.

Undervisningssal klinisk fysiologi där tre grupper arbetar vid olika stationer.

Ett flertal arbetsgrupper på Hälsohögskolan (HHJ) vid Jönköping University arbetar nu med att ta fram en ansökan om att få starta ett nytt forskarutbildningsområde med klinisk inriktning.

- Vi arbetar intensivt med en ansökan om ett nytt forskarutbildningsområde, vilket kommer innebära en utökad och viktig bredd i vår forskningsverksamhet och forskarutbildning vid Hälsohögskolan. Vi har tidigare anställt två professorer som tillsammans med Peter Blomstrand och övrig personal på HHJ kommer att vara starka resurser både i framtagningen av ansökan och så småningom i en ny forskarutbildning. Jag vill också framhålla hur viktig vår samverkan med Region Jönköpings län är för att realisera forskarutbildningsområdet, berättar Marie Ernsth Bravell, vd och akademisk ledare för Hälsohögskolan.

Arbetsgruppen för forskarutbildningsområdet har också fått i uppdrag att arbeta fram en utbildning på avancerad nivå som knyter ihop de grundutbildningar som finns på Hälsohögskolan men som idag saknar magisterutbildningar, och det nya forskarutbildningsområdet. För både ansökan och de planerade nya utbildningarna är samverkan och utbytet med Region Jönköpings län en viktig framgångsfaktor.

- Att inrätta denna kombinationstjänst stärker och fördjupar samarbetet mellan Region Jönköpings län och Hälsohögskolan, Jönköping University och ger goda förutsättningar för att driva gemensamma frågor och aktiviteter. Peter Blomstrand blir också en utmärkt och kompetent brobyggare med ett ben i respektive verksamhet, säger Staffan Hägg, professor och verksamhetschef för Futurum - akademin för hälsa och vård, Region Jönköpings län.
Porträttbild av man

Peter Blomstrand. Foto: Johan W Avby, Region Jönköpings län.


Peter Blomstrand ser positivt på sin nya tjänst där han kommer att kombinera sin tjänst på Jönköping University med arbetsuppgifter på Länssjukhuset Ryhov.

- Jag har varit kliniskt verksam som läkare i klinisk fysiologi sedan 1988 och haft förmånen att både arbeta kliniskt, leda och bedriva forskning. Det känns helt naturligt att nu ge tillbaka lite av mina erfarenheter och ägna mer tid åt handledning, forskning och utbildning. Det känns som ett stort privilegium att få en kombinationstjänst och bidra till att fördjupa samverkan mellan Region Jönköpings län och Hälsohögskolan vid JU, säger Peter Blomstrand.

Om du vill du veta mer, kontakta gärna:

Marie Ernsth Bravell, vd och akademisk ledare för Hälsohögskolan, Jönköping University.
marie.ernsth-bravell@ju.se
036-101312

Peter Blomstrand, biträdande professor vid Hälsohögskolan, Jönköping University och läkare, Region Jönköpings län
peter.blomstrand@rjl.se
010-242 34 25

2021-06-03