JTH-studenter lyste upp Slottsparken i Huskvarna

Lljusinstallationen Septemberljus i Slottsparken i Huskvarna.

Studenter på Tekniska Högskolan i Jönköping visade på lördagskvällen upp ljusinstallationen Septemberljus i Slottsparken i Huskvarna.

På kvällen den 26 september lyste ljusdesignstudenter på Tekniska Högskolan vid Jönköping University upp Slottsparken i Huskvarna tillsammans med Jönköpings kommun. Detta genom ljuseventet Septemberljus, som var gratis, öppet för alla och corona-anpassat.

Silas Ternström, student på Ljusdesignprogrammet på JTH.

Ljusdesignstudenten Silas Ternström säger att Septemberljus blir något utöver det vanliga med oväntade byggen och häftiga ljussättningar.

- Slottsparken är otroligt vacker och med studenternas ljussättning där på lördag kväll kommer det att bli magiskt, sa Kharin Abrahamsson, kursansvarig för kursen på Ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan (JTH) där Septemberljus ingår, inför eventet.

20 studenter som läser andra året av Ljusdesignprogrammet på JTH byggde och satte upp ljusutställningen. En av dem är Silas Ternström, som tycker det roligaste med Septemberljus är att kunna skapa installationer de inte hade haft möjlighet till att göra annars.

- Det ger oss kreativt utrymme att få prova på häftiga saker utan några föreskrifter eller regler att följa, säger Silas Ternström.

Han hoppas kunna imponera på besökarna till Septemberljus och öka intresset för belysning. Han utlovar något utöver det vanliga med oväntade byggen och häftiga ljussättningar. Kharin Abrahamsson bjuder in allmänheten till en ljusvandring i en spännande miljö.

- Jag hoppas att besökarna får en trevlig och glad upplevelse i höstmörkret, säger hon.


Kharin Abrahamsson och studenterna som deltar i Septemberljus kommer att finnas på plats i morgon kväll för att svara på frågor om ljusdesignprogrammet med mera. Kharin Abrahamsson har funnits med som stöd för studenterna under arbetet med Septemberljus, men vill att studenterna ska känna att de har fria händer att skapa något eget.

- Det roligaste är att se studenternas kreativitet och skaparglädje, säger hon.

Guidade turer genom parken - med distans

Till Septemberljus har Slottsparken delats in i fyra områden, som belyses på olika sätt. Lördagskvällens besökare kommer att kunna rösta på vilket område de tycker bäst om. Bland de som lägger sin röst på det segrande laget dras en vinnare, som får en gratis ljuskonsultation i sitt hem eller i sin trädgård.

Ljusdesignstudenterna bjuder på guidade turer genom de upplysta delarna i Slottsparken. På grund av rådande coronarestriktioner kommer besökarna att delas in i grupper om tio personer. Visningarna kommer även att ske med några minuters mellanrum och vara kortare än vanligt.

- På så vis har vi möjlighet att kontrollera antalet besökare som rör sig i området samtidigt, säger Kharin Abrahamsson.

Den guidade turen avslutas vid Hotell Slottsvillan, som öppnar upp sin vinkällare och erbjuder mat och dryck i en charmig miljö.

Septemberljus anordnas för sjätte gången och finns för allmän beskådning kl. 19-24 lördag den 26 september.

2020-09-25