Succé för Vera Roadshow på JU: "Vi vill ha era smarta hjärnor"

Vera Roadshow på Jönköpings University (JU) blev en succé. Cirka 100 högstadie- och gymnasieelever kom dit, varav merparten tjejer.

- Vi vill ha era smarta hjärnor, säger Sara Magnusson, 2:e vice ordförande i Sveriges Ingenjörer, till tjejerna som tog del av hennes föreläsning.

Initiativet till Vera roadshow kommer från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), för att synliggöra, inspirera och föreslå aktiviteter som gör att fler kvinnor blir ingenjörer.

 

Vera roadshow på Jönköping University anordnades av Tekniska Högskolan i Jönköping i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen.

 

Vera roadshow har fått sitt namn från Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör. Målet är att inspirera fler, särskilt kvinnor, till att bli ingenjörer, för att på det sättet bidra till näringslivets utveckling och framgång.

 

Utställarna på Vera Roadshow på Jönköping University var Saab, Scania, HITECH, Upptech, Digital Dreams och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.

Vera Roadshow besöker under 2019 tolv lärosäten i Sverige för att belysa obalansen mellan könen som fortfarande råder inom ingenjörsbranschen. På torsdagen kom eventet till Jönköping University där Tekniska Högskolan var samarrangör och cirka 100 högstadie- och gymnasieelever kom dit. Två av dem var Alice Tagesson och Nora Lindén som går i klass 8B på Engelska skolan i Huskvarna.

- Vår mentor på skolan trodde att det här skulle vara något för oss och tipsade oss att komma hit, säger Nora Lindén.

Är teknikintresserade

Båda tjejerna är teknikintresserade och kom till Veradagen för att få mer information om ingenjörsyrket och tekniska utbildningar. De menar att tradition och normer har stor betydelse till att jämförelsevis få tjejer väljer teknik.

- Det vanliga är att man som tjej inte går sådana utbildningar och om det bara är killar i de klasserna vill man inte gå där, säger Alice Tagesson.

De tror att det kommer att svänga, men att normer måste brytas innan det sker.

- Tjejer behöver bana väg för tjejer om att läsa teknik och det är bra att Jönköping University satsar på sådana här dagar, säger Alice Tagesson.

Intresserad av matte och teknik

Hedda Sjögren som går i klass 9 D på Engelska skolan satt och spelade Super Mario Kart 8 hos JU:s e-sportslaget JUSTICE på Veradagen.

- Det är kul, men jag är inte så bra på det, säger Hedda Sjögren och lägger ifrån sig handkontrollen.

Hon är intresserad av teknik och matte och fick möjligheten att komma till Vera Roadshow genom sin skola. Hon tycker det är viktigt att fler kvinnor blir ingenjörer för att göra branschen mer jämlik.

- Alla ska ha samma möjligheter och det är bra att ingenjörssidan bidrar med vad de kan genom att uppmärksamma problemet, säger hon.

"Kan utveckla vad som helst"

Hedda Sjöström gillar teknik för att man kan utveckla vad som helst och att det inte finns något slut på det. Hon uppskattar att Jönköping har blivit en studentstad, men kommer troligen att läsa på ett universitet utomlands för att utnyttja sina kunskaper i engelska från Engelska skolan.

"Vi vill ha era smarta hjärnor"

Sara Magnusson, 2:e vice ordförande i Sveriges Ingenjörer var en av föreläsarna under Veradagen. Hon underströk att Sverige är en av världens mest framgångsrika nationer, men för att man ska fortsätta vara det måste fler tjejer välja ingenjörsyrket.

- Vi vill ha de bästa personerna och om bara killar läser till ingenjör får vi inte det. Vi vill ha era smarta hjärnor!, säger Sara Magnusson som en uppmaning till tjejerna i publiken.

"Tjänar ganska mycket pengar"

Hon beskriver en ingenjör som någon som löser problem med hjälp av teknik. Hon tycker själv att hon har ett "sjukt" roligt och stimulerande yrke som man dessutom tjänar ganska mycket pengar på. Som ingenjör får man göra skillnad och lösa stora problem, framhåller hon, och nämner den globala uppvärmningen som ett sådant.

- Vi vill inte sluta resa eller handla kläder och vi vill fortfarande kunna ha en mobil. Då måste vi komma på bättre tekniska lösningar än vad vi har i dag och det kommer många ingenjörer att jobba med i framtiden, säger Sara Magnusson.

"Har kuggat fler tentor än jag vågar säga högt"

Hon lugnade dem som oroar sig över att man måste vara ett mattematiskt snille för bli ingenjör.

- Man behöver matte som ingenjör, men utbildningen går ut på att träna på detta så att man blir bättre på matte, säger Sara Magnusson och fortsätter: 

- Jag har kuggat fler tentor än jga vågar säga högt, men man får fler chanser på sig att klara dem. Så om ni vill bli ingenjör kommer matten att lösa sig.

"Måste säkra kompetensförsörjningen"

Amanda Liu som jobbar med employer branding på Scania i Oskarshamn vill ha fler kvinnliga kollegor.

- Vi måste väcka tjejers intresse för teknik för att säkra komptensförsörjningen i teknikbranschen. Vi vill vara en jämställd arbetsplats och behöver kompetensen från kvinnor, säger hon.

Scania i Oscarshamn tillverkar lastbilshytter. Amanda Liu berättade att de har hela 285 robotar i enbart en av företagets verkstäder.

- Vi har stora mängder avancerad teknik och automation hos oss. Den gamla bilden av industrin stämmer inte.

2019-10-25