Nystartat utbildningssamarbete med AC Floby

Automotive Components Floby (AC Floby), en ledande svensk underleverantör till den globala fordonsindustrin, har lanserat ett utbildningssamarbete som kommer att ge praktisk industrierfarenhet till studenter på Jönköping University (JU) som läser masterprogrammet i Product Development and Materials Engineering under examensarbetet.

De sex studenterna från Tekniska Högskolan, tillsammans med Dr Samuel Awe (i mitten) - Senior Metallurgical Engineer R&D på AC Floby - utanför företagets huvudkontor.

Från mars kommer de sex studenterna att arbeta vid företagets huvudkontor i Floby som en del av sitt examensarbete inom produktutveckling och materialteknik. Utifrån teorin om att nya, lätta komponenter är viktiga för framtida fordon kommer studenterna arbeta praktiskt med gjutning av aluminiumbromsskivor.

Programmet markerar en fördjupning av det samarbete som har funnits mellan de två organisationerna under många år. AC Floby har tidigare arbetat nära med gemensamma forskningsprojekt med JU, men det är första gången de har öppnat sina dörrar för masterstudenter som arbetar med nya innovationer inom fodonindustrin.

Anders Jarfors, Professor i Materials and Manufacturing vid Tekniska Högskolan, anser att denna typ av samarbete är avgörande när bilindustrin flyttar mot elektrifiering, med energieffektivitet i spetsen för global FoU.

- Transformationen av transportbranschen är på framfart, och det är viktigt att innovation bidrar till att driva hållbarhet, säger Anders Jarfors. Att ha en erfaren och driven partner som AC Floby är en enorm fördel för den forskning vi gör, eftersom det gör det möjligt för våra studenter att hålla sig ajour med den praktiska sidan av tillverkningen och ger en inblick i den industriella tillämpningen av vårt teoretiska arbete.

Projektledare, Dr. Samuel Awe - Senior Metallurgical Engineer R&D på AC Floby och JU-alumn - anser att samarbete som detta är fördelaktigt för båda parter.

- Vi har de maskiner som behövs för att utföra studenternas teorier, säger Dr. Awe. Vi har en välkomnande och öppen företagskultur, så vår dörr är alltid öppen för drivna och engagerade studenter och ingenjörer i Sverige samt internationellt. Genom att dela idéer och kombinera våra resurser kan organisationer som JU och AC Floby spela en viktig roll i denna nya era av bilindustri för privata och kommersiella fordon.

 

2019-02-22