Science Park, Tekniska Högskolan och Makers Jönköping skapar unik mötesplats

Calle Andersson, affärsutvecklare på Science Park, Linda Bergqvist, näringslivsansvarig på Tekniska Högskolan i Jönköping och Andreas Axelsson, ordförande i Makers Jönköping i de nya lokalerna på Gjuterigatan 9.

Calle Andersson, affärsutvecklare på Science Park, Linda Bergqvist, näringslivsansvarig på Tekniska Högskolan i Jönköping och Andreas Axelsson, ordförande i Makers Jönköping i de nya lokalerna på Gjuterigatan 9.

Den ideella föreningen Makers Jönköping startades 2016 med visionen att skapa förutsättningar för kreativitet och skapande i samhället. Science Park och Tekniska Högskolan är stolta huvudsponsorer till Makers Jönköping och upplåter nu lokaler till föreningen vilket innebär att Jönköping får ett så kallat makerspace värt att tala om.

Jönköpings första makerspace

Makers Jönköping jobbar för att underlätta mötet mellan människor, där inspiration och utbyte av erfarenheter kan ske. Via partnerskapet med Science Park och Tekniska Högskolan har föreningen tagit ett stort steg närmare sin vision genom att skapa Jönköpings första makerspace. De nyrenoverade lokalerna hos Science Park kommer Makers Jönköping att inreda till ett kreativt labb, och i den angränsande föreläsningssalen kommer föreningen kunna arrangera spännande workshops.

Makers Jönköping har en vision om att vara den självklara mötesplatsen för kreativitet och nyfikenhet oberoende av ålder, kön och etnicitet – något som rimmar bra med Science Parks och Tekniska Högskolans filosofier och mål.

- Vi är oerhört glada att tillsammans med Tekniska Högskolan kunna ge Makers Jönköping förutsättningar till att skapa en unik och kreativ mötesplats här i Jönköping – dit alla makers är välkomna, säger Calle Andersson, affärsutvecklare på Science Park.

Samarbete med många gemensamma fördelar

Jönköping Makers har en målgrupp som passar både Science Parks och Tekniska Högskolans och ett nära samarbete känns självklart för alla parter. Tanken med de nya lokalerna är att människor lättare ska kunna komma i kontakt med varandra genom naturliga möten. Entreprenörer, studenter och drivna företagare kan dra stor nytta av att komma i kontakt med makerkulturen på samma sätt som att Jönköpings makers kan dra fördel av entreprenörerna, studenterna och deras drivkraft.

- Det här är en ny unik mötesplats i Jönköping som erbjuder våra ingenjörsstudenter möjlighet att regelbundet träffa yrkesverksamma ingenjörer och andra tekniskt intresserade. Tillsammans kan de skapa en plats för kreativitet, nyfikenhet och innovation. Det här nätverket, där samverkan för utveckling är central, vill givetvis Tekniska Högskolan stödja, säger Linda Bergqvist, näringslivsansvarig på Tekniska Högskolan, om samarbetet.

På Science Park hoppas man och tror att samarbetet kommer attrahera nya målgrupper som vanligtvis inte tänker på Science Park som en landningsplats. Det kommer också kunna ge positiva effekter för både Science Parks och Tekniska Högskolans verksamheter i form av inspiration, kunskap och kreativitet. Samarbetet mellan Makers Jönköping, Science Park och Tekniska Högskolan öppnar upp för tjänster och mentorskap och kan slå in dörrar när det kommer till förutsättningslöst bollande av tankar och idéer; såväl som innovation och utveckling.

- Det är med stor tillfredsställelse vi nu ser hur Makers Jönköping, tillsammans med våra partners Tekniska Högskolan och Science Park, tagit ett stort steg närmre Jönköpings första makerspace. Vi är övertygade om att många intressanta diskussioner, upptäckter och aha-upplevelser ligger framför oss. Tillsammans skapar vi ett community som stärker regionen, säger Andreas Axelsson, ordförande i Makers Jönköping.

Kort om makerrörelsen och makerkulturen

Makerrörelsen genomsyras av viljan att praktiskt förstå hur saker fungerar, tillsammans med önskan att få saker att fungera bättre. Rörelsen inkluderar alla former av hantverk, även kallat D.I.Y (do-it-yourself) och D.I.W.O (do-it-with-others). Uppkomsten av en uttalad social gemenskap kring nyfikenheten skapar makerrörelsen och de digitala och fysiska platser där makers delar kunskap och verktyg med nyfikna likasinnade kallas makerspaces.

För ytterligare information, kontakta:

Andreas Axelsson, ordförande i Makers Jönköping
070-946 77 60
andreas.axelsson@makejkpg.se

Linda Bergqvist, näringslivsansvarig på Tekniska Högskolan i Jönköping
036-10 10 74
linda.bergqvist@ju.se

Calle Andersson, Affärsutvecklare Science Park
036 - 30 51 64
calle.andersson@sciencepark.se

2017-12-20