Lena Rosenberg

Avdelningen för rehabilitering , Hälsohögskolan
Ämnesföreträdare

Lena Rosenberg är professor i arbetsterapi. Hennes forskning handlar om samspelet mellan plats, vardagsliv och vårdpraktiker inom äldreomsorgen med ett särskilt fokus på särskilda boenden som livsmiljöer för äldre personer. 

Lena disputerade 2009 vid Karolinska Institutet och hon blev docent i arbetsterapi vid Karolinska Institutet 2020. Hon har arbetat som Professor i arbetsterapi vid Hälsohögskolan sedan september 2022.

I sin forskning strävar Lena efter att främja nära kopplingar och kunskapsutbyten mellan äldreomsorgen och akademin samt med professionella utanför akademin som planerare, arkitekter och landskapsarkitekter. Hennes forskning är tvärvetenskaplig och genom forskningssamarbeten inkluderar den, förutom arbetsterapi, perspektiv från hälsovetenskap, antropologi, sociologi, arkitektur, design och vetenskap och teknikstudier (STS).

Aktuella forskningsprojekt som leds av Lena Rosenberg: 

Utveckling av kunskap om hur vardagsliv, vård och omsorg och den fysiska miljön hänger samman – ett nytt ramverk för att förbättra utformningen av särskilda boenden (The 4Q project). Finansierat av FORTE 2023-2025. Samarbete med Karolinska Institutet, Uppsala Universitet, Nestor FoU center, Marge arkitekter, LAND arkitekter och Länsgården Örebro län.

Särskilda boenden som teknologiska habitat – Digital teknik som stöd för medborgerlighet, delaktighet och värdighet för äldre som bor på särskilt boende. Finansierat av FORTE 2024-2026. Samarbete med Karolinska Institutet, Linköpings Universitet, Linnéuniversitet och Jönköpings kommun. Doktorand Ida Adolfsson.

Hon leder också ett projekt finansierat av Vetenskapsrådet i samarbete med Jönköpings kommun om förutsättningarna för integrerad vård på äldreboenden: Plats för God och Nära Vård i särskilda boenden - Vardagsliv och vårdpraktiker. Doktorand Therese Jonsson.