Nära vård – var står vi idag?

I november deltog personal från Hälsohögskolan vid Jönköping University (JU) i en forskningskonferens i Göteborg, arrangerad av nätverket Vårdforskning i Samverkan (ViS). Konferensen fokuserade på ämnet Nära vård, en reform som strävar efter att göra vården mer personcentrerad, tillgänglig och integrerad i individers vardag.

man ligger på operationsbordet

Foto: Olga Kononenko/Unsplash

Linda Johansson, tillförordnad forskningschef vid Hälsohögskolan, tillsammans med övriga i styrgruppen för ViS, genomförde i samband med konferensen ett forskningsprojekt som syftar till att stärka forskningen inom området, kartlägga var forskningen står idag och skapa hållbara modeller för framtidens Nära vård.

– Forskning om omställningen till Nära vård efterfrågas i samhället. Därför är det väldigt roligt att se att intresset för en konferens som fokuserar på just detta är så stort bland både forskare och praktiker, säger Linda Johansson.

Behovet av ny kunskap och innovativa arbetssätt

Den åldrande befolkningen och det ökade vårdbehovet sätter press på svensk vård och omsorg, där både resurser och kompetenser behöver effektiviseras. Konferensen samlade forskare och representanter från kommuner, regioner och akademin för att diskutera hur arbetet med Nära vård kan vidareutvecklas med fokus på att arbeta mer evidensbaserat. Totalt närvarande cirka 80 personer som bjudits in via nätverkets åtta parter; Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Hälsohögskolan vid JU, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst, Västra Götalandsregionen samt Äldre och vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborgs Stad.

Linda Johansson pratar i en mikrofon på en konferens

Linda Johansson på forskningskonferensen i Göteborg.

– Idag pågår många mindre forsknings- och utvecklingsprojekt men för att bygga evidens behövs större nationella projekt där systematiska och vetenskapliga metoder används. Detta förutsätter också mer samverkan mellan lärosäten, regioner och kommuner, fortsätter hon.

Ett samarbete för framtiden

Konferensen blev uppstarten till ett forskningsprojekt som drivs av ViS styrgrupp som består av representanter för de åtta parterna. Projektet ligger i linje med nätverkets syfte och mål: att verka för utveckling och synliggörande av vårdforskning och dess nyttiggörande.

– Parterna inom ViS driver olika forskningsprojekt i samverkan, men detta är första gången som ett projekt initieras och genomförs av styrgruppen. Att forska på själva forskningen känns både meningsfullt och rimligt då resultat avser ligga till grund för framtidens vårdforskning. Resultat kan också vara värdefulla för forskningsfinansiärer vid beslut om vilken forskning som bör främjas, säger Linda.

Utöver presentationer och diskussioner kring Nära vård ingick workshoppar och panelsamtal, där konferensdeltagarna bidrog med insikter och erfarenheter. Detta material, tillsammans med en enkät som skickats ut till samtliga närvarande vid konferensen, kommer utgöra underlag för en vetenskaplig artikel, med fokus på vilken forskning som behövs för att ge förutsättningar för en mer tillgänglig och individanpassad vård i hela landet.

–Vi har än så länge bara preliminära resultat men bland annat framkommer det att behövs mer forskning kring samverkan och kommunikation mellan olika aktörer men också att olika Nära vårdinitiativ behöver följas upp och effekter behöver analyseras i högre utsträckning. En viktig del som också framkommer är att mer digital teknik och ökad samverkan riskerar ha en negativ inverkan på personal och därför finns ett behov av att också fokusera på aspekter som arbetsmiljö och arbetsbelastning bland vård och omsorgspersonal, avslutar Linda Johansson.

2024-12-10