Encell

Prenumerera på vårt månadsbrev:


Encell är ett nationellt kompetenscentrum för livslångt lärande, inrättat på initiativ av regeringen. Encell har stiftelsen Jönköping University som huvudman och Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) som värdorganisation.

Encell är ett av åtta nationella resurscentrum i Sverige. På nordisk nivå finns ett nätverk för vuxnas lärande, NVLlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Erasmus+länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är EU-kommissionens program för utbildningssamarbete i Europa där främjandet av ett livslångt lärande som bidrar till tillväxt och rättvisa sker genom en prioritering av åtta nyckelkompetenserPDF (pdf, 379 kB).

Konferens: Interaktiv Forskning efter 20 år – utveckling och framåtblick

I september anordnar SIRA (Swedish Interactive Research Association) en tvärvetenskaplig konferens där forskning i samverkan mellan akademi och samhällsaktörer är i fokus. Konferensen syftar till återblick samt framåtblick och tankar kring vad interaktiv forskning kan betyda i framtiden.

Plats: Mdh, Eskilstuna, Smedjegatan 37, Sal Filen

Tid: 17 – 18 september 2018

Arrangörer: SIRA (Swedish Interactive Research Association) , Mälardalens högskola, Encell – Nationellt centrum för livslångt lärande vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping

Key note: State of the art and beyond – en återblick och en framåtblick på interaktiv forskning. Per-Erik Ellström, Linköpings universitet, och Malin Lindberg, Luleå tekniska universitet.

Läs mer...länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anmälan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Läslyftet har stärkt det kollegiala lärandet
  I en utvärdering av Läslyftet har forskare vid Centrum för utvärderingsforskning (UCER) i Umeå konstaterat att Läslyftet gav positiva effekter för samverkan och kollegialt lärande men att det inte hade "bidragit till en varaktig förändrad undervisningskultur".
  2018-08-17 11.01
 • Forskningskonferens om vuxnas lärande
  ESREA bjuder in till konferens 19-22 september 2019 på temat "Adult education research and practice between the welfare state and neoliberalism". Här hittar du call for papers.
  2018-08-16 08.00
 • Omfattande lista över svenska forskningsbloggar
  GRI-bloggen drivs av forskare vid Gothenburg Research Institute. Tanken är att nå ut med forskning till fler, ett mål som de ju delar med många andra bloggande forskare. Nu har de gjort en lista över svenska forskningsbloggar, så att det ska vara lätt att hitta en bra blogg inom "sitt" intresseområde. Tack för det!
  2018-08-15 11.18
livslångt lärande - nyheter om vuxnas lärande

Mer om livslångt lärande

Utöver att samla nyheter om vuxnas och det livslånga lärandet i nyhetsflödet, skriver vi även egna reportage. Vi har också en mindre samling filmer och en rapportserie om livslångt lärande.

vuxnas lärande - film om vuxnas lärande

Lärande mellan generationer är ett ömsesidigt lärande som finns eller uppstår mellan två generationer. Det generationsöverskridande lärandet baserar sig på ett utbyte av information, tankar, känslor och erfarenheter ur ett livslångt perspektiv och som berikar alla parter. Läs mer.

Vuxnas lärande

I mars 2016 startade forskarna Cecilia Bjursell och Annika Engström bloggen "Collearn – collaborate & learn". Bloggen är en arena där de experimenterar och utvecklar idéer kring lärande i organisationer. 

Besök bloggen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

rapporter om livslångt lärande

Skolchefsinstitutet vänder sig till dem som är ledare för rektorer och förskolechefer i offentlig eller privat verksamhet. Syftet med institutet är att stärka skolcheferna i sitt ledarskap.

Institutet finns vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Läs merlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.