Bild från Västanå teaters uppsättning av Körkarlen.

Leif om uppsättningen av Selma Lagerlöfs 'Körkarlen', som utspelar sig 1912: Då måste jag läsa in mig på den tiden. Inte för att göra exakt som det var då utan för att kunna kommunicera med vår tid. Jag läser kanske 40 böcker innan jag sätter igång att skriva. Det har jag med mig från min akademiska period.

Hedersdoktor förenar teater och akademi

Leif Stinnerbom började med ”forskning” redan som 15-åring. Han spelade fiol och var intresserad av den värmländska folkmusikkulturen. Åkte runt på sin moped och intervjuade spelemän i stugorna. Det arbetet fortsatte han senare med som musikantikvarie vid Värmlands Museum. Nu är Västanå Teaters konstnärlige ledare hedersdoktor vid Karlstads universitet. 

"Leif Stinnerbom ser sig som folkbildare och banerförare för en folklig rural kultur.

– Om någon skulle fråga mig vad jag har jobbat med i hela mitt liv så har jag varit folkkulturarbetare. Allt det spännande finns inom folkkulturen. Den är till sin karaktär både provinsiell och universell, där finns en estetik som jag eftersträvar. Allt inom folkkulturen har en funktion, den är ganska enkel men samtidigt finns en estetisk utsmyckningsidé. Det ska vara vackert.

Leif Stinnerbom har alltid sett vetenskapligt utforskande och praktiskt utövande som ömsesidigt beroende av varann. När han skriver manus till Västanå Teaters föreställningar gör han gedigen research och läser både skönlitterära och vetenskapliga verk.

– Teater är ett forskningsarbete."

Tidningen Curie skriver om Karlstads universitets nye hedersdoktor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Se också:

När konstnärer och forskare möts

Bildlärare får studenter att tänka utanför ramen

Graffiti för seniorer

2022-11-21