”Du måste inte vara bättre än andra, du behöver vara lagom”

Kaveh Amouzgar är lektor vid Uppsala universitet. Han är även affilierad till Högskolan i Skövde, där han bedrev sina forskarstudier, och som student läste han en master på Tekniska högskolan i Jönköping. Efter ett drygt decennium i Sverige har han sett flera skillnader mellan arbetslivet här och hur det såg ut när han arbetade som ingenjör i Iran.

Kaveh Amouzgar

– Det första jag kommer att tänka på är att här har du oftast inte övertid, men i Iran är det väldigt vanligt. Alla vill ha övertid, säger han.

Som anställd vill man ha övertid för att tjäna mer, och arbetsgivarna uppmuntrar det. Kaveh tycker att det är mindre stress i Sverige. Lättare att få en balans mellan arbete och fritid. Men däremot har han inte samma kopplingar mellan arbetet och det privata.

– I Iran tycker jag att man har mer personlig kontakt med kollegor, utanför jobbet. I Iran var många av mina bästa vänner från jobbet.

Möjligen, resonerar han, kan det här vara en skillnad mellan akademin och näringslivet. Vänner från Iran som arbetar på svenska företag verkar ha lättare med den delen, kanske spelar det akademiska arbetets självständiga natur in?

Möteskultur

En annan skillnad mellan länderna som kommer upp tidigt i samtalet är hur själva arbetet är organiserat.

– Här har du mycket möten. Jag brukar skämta om att här har du möte för att boka in nästa möte.

Dessutom är alla överens om allt på mötena. Det blir sällan konflikter, det är ovant. I Iran upplevde han dessutom att allt i större utsträckning kretsade kring enskilda individer i organisationen. Mycket i verksamheten hänger på en viss individ och dennes kompetenser. Som nyckelperson har man då ett bra förhandlingsläge, medan nyckelpersoner i Sverige kan sluta utan att det egentligen händer något speciellt.

I Sverige är det viktigt att vara smidig att arbeta med, snarare än att vara bäst.

– Du måste inte vara bättre än andra, du behöver vara lagom. Om du vill växa i Iran så måste du vara bättre än andra. Här tror jag att det är bättre att inte växa förbi genomsnittet på din avdelning, väx i samma takt som din avdelning eller dina kollegor. Om du vill växa i Iran så måste du kliva över någon annan. Men du kan växa snabbare i Iran, om du är villig att göra just det.

Kaveh Amouzgar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hade egentligen inte alls planerat att jobba i Sverige, utan skulle åka tillbaka efter studierna. Men nu blir han kvar på obestämd tid. Han trivs med den svenska arbetskulturen, även om det inte skulle göra något om mötena blev lite färre.

 


Sara Bref

2021-03-25