Så gör du för att få texten ur dig

Drömmen om att skriva en bok. Att lämna något efter sig, berätta sin historia eller bara se om man kan ro projektet iland. Oavsett vad det är som driver en att skriva så kan det vara bra med några tips på vägen.

Camilla Mollung

– Framför allt ska man skriva på. Inte fundera så mycket, inte kritisera sig själv utan bara skriva ur sig den där berättelsen, till slut. Utan att gå tillbaka och redigera så mycket, inte fundera så mycket vad som är rätt och fel. Inte fundera på hur det ser ut för någon som läser den utan bara skriva ut, gärna så snabbt som möjligt. Göra sig av med den. Och sen, när man har fått ur sig det, då kan man gå in och peta och låta andra läsa, säger Camilla Mollung.

Camilla Mollung är lektör, författare, ordförande i föreningen Jönköpings Litteraturhus och arbetar som universitetsadjunkt i svenska på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. I sina olika roller har hon stött på, och stöttat, otaliga skribenter, mer eller mindre etablerade.

Hitta din stil

Det finns inget rätt och fel sätt att skriva sin text. En del arbetar utifrån ett synopsis, de trivs bäst med att skriva strukturerat och med tydliga hållpunkter. Det är vanligt hos deckarförfattare exempelvis, där rätt detalj måste hamna på rätt plats vid rätt tidpunkt.

– Sen finns det väldigt många andra som går med ficklampan i mörkret och söker sig fram genom texten. Det kan innebära ganska mycket mer redigeringsarbete i slutänden, för då kanske man hamnar litegrann på villovägar, men det kan också bli en mer levande text där slumpen lite mer har fått avgöra vad som faktiskt hamnar på pappret.

Själv skriver Camilla mycket för att se vad som dyker upp, berättar hon. Skrivandet blir nästan som en läsupplevelse eftersom hon i ett riktigt bra skrivarflow kan överraska sig själv och hitta saker i sitt huvud som hon inte visste fanns där. Ett av hennes tips är att släppa alla rädslor och bara skriva på, gärna en liten stund varje dag. Så lite som en kvart om dagen är bättre än att inte skiva något på en lång period, men då gäller det att man verkligen skriver den där kvarten och inte bara går tillbaka i texten och redigerar.

Ta hjälp av varandra

Camilla rekommenderar att gå med i en skrivarcirkel. Inte minst för att man då får en deadline, till nästa träff ska du ha skrivit lite till. I en skrivarcirkel blir det flera ögon på texten och den kan lyftas från olika håll, både språkligt och innehållsmässigt. Samtalet kring cirkeldeltagarnas texter blir ofta givande och för författarskapet framåt.

Camillas tips på vägen till en bok:

  • Skriv lite och ofta
  • Skriv på tills du har fått ur dig texten, sen kan du gå tillbaka
  • Starta en skrivarcirkel med 4-5 andra personer
  • Ge inte upp om du får nej från de stora förlagen, det finns många sätt att ge ut sin bok idag

Att låta någon annan läsa ens text är något väldigt personligt. Det kan kännas utlämnande, man är rädd att bli kritiserad, ifrågasatt eller utskrattad.

– Just rädsla är något som är väldigt starkt förknippat med skapande över huvud taget men särskilt med textproduktion. Vare sig det är skönlitterär prosa eller poesi eller om det är akademiskt skrivande så märker jag av det, i alla de situationerna.

Tryggheten i en skrivarcirkel är att alla blottar sig. Alla är där av samma anledning och det gäller att skapa ett bra, ödmjukt och konstruktivt samtalsklimat.

När texten väl är färdig och det är dags för utgivning finns det idag betydligt fler alternativ än att bara hoppas på ett positivt besked från något av de stora förlagen. Det finns ett stort utbud av mindre förlag och även möjligheter till att ge ut sin bok själv.

– Det är ju många som väljer att göra det, som absolut vill ha ut det de har skrivit. Ofta är det de som vill berätta om sitt eget liv, men det är inte så lätt att skriva det på ett sätt som gör det intressant för väldigt många. Det kanske är för den närmsta kretsen eller för barnbarnen, säger Camilla Mollung.


Sara Bref

2020-02-24